Máta
Nejen jako ozdoba různých koktejlů a salátů, ale máta má i jiné využití.
Jako aromatická bylinka se dá velmi dobře využít jako přídavek do různých marinád.V čerstvém stavu je z ní v horkých letních dnech skvělý vychlazený čaj.
V usušeném stavu je základem pro čaj, který pomáhá proti nadýmání, migréně.
Je možné ji koupit jako sáčkový čaj nebo ve formě drcené. Ale nejlepší je ta z vlastní sklizně usušená na podzim.
A ještě jeden trik. Pokud máte problém s výskytem myší v bytě - nasypejte lístky sušené máty nebo v rozdrcené formě ke stěnám, odkud si myslíte, že by myši mohly pronikat. Týká se to starších objektů nebo chalup, kde jsou třeba ještě dřevěné podlahy. Všude potom voní máta a myši ji pro její pronikavou vůni nesnášejí.
Bohužel ale musím konstatovat, že to účinkuje jen na myši. Rejskové jsou jaksi imunní. Jelikož je náš dům skoro tři sta let starý a v části jsou právě ještě dřevěné podlahy, tak jsme měli opravdu tento problém. Nakonec pomohla máta. A tak už je tři roky klid. Ale máta se musí pravidelně obměňovat a preventivně už od konce podzimu. Vždycky starou mátu vysaju vysavačem ( používám drcenou ) a nasypu novou dávku. Tak jednou za 10 dnů. Ale pozor komu nedělá vůně máty dobře, tak ať ji používá v omezeném množství. Někdo ji pro její pronikavou vůni prostě nemusí...