Pampeliškový med
Med z pampelišek
Med z květů pampelišky je opravdu pampeliškový. U nás stejně dlouho nevydrží. V zimě zbývá sotva sklenička. Ještě se někde dají nasbírat poslední zbytky květů.
Letos všechno bylo hodně rychlé a vzhledem k mírné zimě i uspíšené o týden a ž 14 dnů. V loňském roce jsem sbírala rozkvetlá sluníčka až touto dobou, tedy na počátku května.
Recept je jednoduchý a zvládne ho určitě každý. Ale musím upozornit všechny, kdo si hlídají linii nebo ty, jež mají omezený příjem cukru, aby uvážili, zda je med pro ně vhodný, protože obsahuje velké množství cukru. Podle mých kamarádek lze pískový cukr dobře nahradit i třtinovým .Tenhle med rozhodně "nejezte po kilech", používejte ho s rozumem.
Recept:
200 květů pampelišky
3/4 litru vody
1 kg cukru
2 citrony nebo podle chuti, kdo má radši kyselejší chuť, může přidat i tři ( ještě než je použijete tak se musí dobře omýt )
Nasbírané květy pampelišek ( bez stonků ) dáme do velkého hrnce, zalijeme vodou, přidáme 1 citron na nakrájený na silnější plátky a vaříme asi hodinu na mírnějším ohni. Nejlépe je nechat vše odpočinout do druhého dne. Další den uvedeme do varu a asi po půl hodině varu přecedíme. Dobré je před organzu nebo stačí husté síto. Do scezeného odvaru přidáme cukr,šťávu z dalšího citronu a vaříme za občasného míchání až do zhoustnutí.
Trvá to delší dobu a musíme docílit karamelové barvy.
Necháme schladnout až do vlažna a můžeme naplnit 1/4 skleničky třeba od přesnídávek. Ještě vlažné otočíme dnem vzhůru.
Recept stačí tak na tři až čtyři, podle toho, jak necháme med zhoustnout.
Dělám pokaždé dvojitou dávku a tak je asi 6 plných skleniček. Nijak se nesterilizuje a stačí uložit na chladnější tmavé místo. Vydrží až do zimy, ale někdy se stane, že med zcukernatí. To není na závadu. Je dobré při kašli a nachlazení přidávat malou lžičku do čaje. Klidně si ho dejte na chleba ... využití je rozsáhlé.
A v zimě cítit vůni jara.
Dobrou chuť.
P. S. Teď už je nejvyšší čas si pampeliškový med udělat ! A sbírejte květy nejlépe dopoledne, protože navečer se už zavírají.
P. P. S. rok 2008 - tak letos už jsem dělala dvě trojité dávky, vždycky odpočinout do druhého dne, klidně i dva dny. A jak poznáte, že je med už hotový? Jednoduše - když vezmete trošku na lžičku a dáte na talířek a po chvíli vychladnutí se jakoby táhne, vzpomeňte si na med, jak se táhne od lžičky, tak to je ta správná chvíle na sejmutí z ploténky. A pak už opravdu dobrou chuť. Jen si dejte pozor, aby med alespoň částečně zchladl, jinak vám popraskají skleničky a to by byla přece škoda po takové práci.
Marie Š.